سنسور ضد تصادف چیست و چه کاری انجام می دهد؟

در
دسته بندی ها: امنیت خودرو, برق خودرو, درباره قطعات خودرو

بسیاری از تصادفات رانندگی به علت عدم توجه رانندگان به جلو می باشد که این عدم توجه میتواند بر اثر عواملی مانند خستگی، حواس پرتی، پیام دادن و صحبت کرن با گوشی، بازی با افراد و حیوانات خانگی داخل ماشین و… به وجود بیاید. حال اگر سیستمی باشد که به کمک راننده بیاید و او را از احتمال وقوع تصادفات قریب الوقوع آگاه کند می توان تا حد زیادی از خسارات و آسیب های وارد شده به افراد و خودروها در اثر تصادفات جلوگیری نمود.

اخیرا شرکت ها و کمپانی های بزرگ خودرو سازی برای جلوگیری از تصادفات از حسگر و راداری در داخل خودرو استفاده کرده اند که می تواند تصادفات احتمالی را به راننده گوشزد کند. در ادامه نحوه عملکرد این سنسور ضد تصادف را تشریح می نماییم. با ما همراه باشید.

حسگر و رادار تشخیص خطر

در این رادار از امواج رادیویی که نا مرئی هستند و با سرعت بسیار بیشتری از امواج صوتی حرکت می کنند استفاده شده است. گیرنده های این رادارها اغلب در قسمت جلوی خودرو (جلوپنجره) نصب می شوند. از این رادار امواج رادیویی با فرکانس بالا ارسال شده و سپس به سنسورها باز می گردند. همچنین یک المان به حسگرها متصل است که می تواند مدت زمان ارسال و برگشت امواج را به صورت دقیق محاسبه نماید. این رادار، دارای سیستمی هوشمند است که می تواند فاصله، سرعت و موقعیت خودروی مقابل را در ابتدا با دقت بالا بسنجد و پردازش کند و سپس با استفاده از هشدارها و واکنش هایی، راننده را از خطرهای در حال وقوع مطلع سازد.

در واقع سنسور ضد تصادف در صورت احتمال بروز تصادف توسط لرزش فرمان، ایجاد صدا و… به راننده هشدار داده تا راننده متوجه موقعیت خودروهای مقابل خود باشد و تا حد امکان از برخورد با آن ها جلوگیری نماید.

سیستم پیشگیری از تصادف در خودروهای مختلف چگونه عمل می کند؟

این سیستم در خودروهای مختلفی به کار رفته است. از جمله در مرسدس بنز که در صورت تشخیص وقوع تصادف ابتدا کمربندها را سفت کرده و سانروف را به طور خودکار می بندد. همچنین اگر صندلی های جلو در حالت خوابیده قرار گرفته باشند در لحظه تصادف به طور اتوماتیک به حالت اولیه خود باز می گرداند.

همچنین سیستم ضد تصادف Pre-Collision در سال 2003 توسط کمپانی تویوتا بر روی تویوتا پریوس نصب گردید. این سیستم زمان فعال شدن ترمز کمکی را تنظیم کرده و کمربندهای ایمنی را در زمان تصادف در جای خود محکم خواهد کرد. برای رادار این سیستم نیز از امواج رادیویی استفاده خواهد شد. این کمپانی علاوه بر صندلی های جلو در صندلی عقب های خود نیز این تکنولوژی را به کار برده است تا در صورت خوابیده بودن در زمان تصادف به حالت اولیه خود باز گردانده شوند.

کمپانی فورد

کمپانی فورد هم از قافله جا نمانده است و این سیستم ضد تصادف را در محصولات خود مورد استفاده قرار داده است. کمپانی فورد سنسورهای ضد تصادف را روی جدیدترین محصولات خود مثل سدان Lincoln MKS  ، فورد  Taurusو شاسی‌بلند Lincoln MKT  نصب نموده است.

کمپانی هوندا و نیسان

 کمپانی های هوندا و نیسان نیز از این سیستم های ضد تصادف در برخی از محصولات خود استفاده نموده اند و سیستم های هوشمندی را مانند هشدار عبور از خط و پیشگیری از تصادف را بر روی بسیاری از خودروهایی که تنها در ژاپن به فروش می‌رسند نصب نموده‌اند.

در ادامه می خواهیم مراحل عملکرد سیستم هشدار دهنده را مورد بررسی قرار دهیم که عملکردی شبیه به سنسورهای ضد تصادف دارند و از عملکردی بسیار جالب بهره می برند. برای آشنایی بیشتر با اجزای این سیستم با ما همراه باشید.

مراحل عملکرد سیستم سنسورهای ضد تصادف هشدار دهنده

استفاده از دوربین برای اخذ صحنه های جلوی ماشین : در این سیستم یک دوربین دید در شب که بتوان شب و روز به خوبی از آن استفاده کرد به کار برده شده است. این ترمز قابلیت این را دارد که صحنه های در حال وقوع جلوی ماشین را اخذ کند.

پردازش تصاویر و تشخیص موانع : تصاویری که از دوربین به دست آمده است توسط المان های قدرتمند به کار رفته در این سیستم پردازش شده و موقعیت و موانع بر سر راه خودرو را به سرعت تشخیص می دهند. موانعی مانند سواری، اتوبوس، کامیون، وانت، موتور ، عابر پیاده و…

هشدار : در این مرحله تصاویری از موانع به صورت متوالی پردازش می شوند، و اطلاعاتی از قبیل فاصله و سرعت نسبی خودرو را با موانع مقابل به دست می آورند. در صورتی که مدت زمان برخورد با موانع روبرو کمتر از 4 ثانیه شود سیستم با ترتیب خاصی شروع به هشدار دادن خواهد کرد. در برخی از سیستم ها از هشدارهای صوتی و تصویری استفاده شده است و در برخی دیگر از لرزش فرمان برای مطلع ساختن راننده استفاده شده است.

تشخیص موقعیت : در برخی از سیستم ها موقعیت خودرو تشخیص داده می شود. برای مثال در هنگام ترافیک که خودرو ممکن است فاصله بسیار کمی با خودرو روبه رو داشته باشد هشدار داده نخواهد شد و در واقع هشدارها بهینه سازی شده اند.

ضبط و ذخیره اطلاعات و تصاویر : در برخی از سیستم های ضد تصادف پیشرفته از یک حافظه جانبی برای ضبط تصاویر بهره گرفته شده است تا در صورت لزوم آن را به راننده ارائه دهد. البته این حافظه های جانبی می توانند آخرین ساعت های رانندگی (در حد 48 الی 144 ساعت) را به خاطر بسپارند و تصاویر و اطلاعات قبلی از آن ها پاک خواهند شد و تصاویر جدید جایگزین می شوند. این سیستم ذخیره سازی می تواند در صورت لزوم گزارشی از صحنه های خطرناک مربوط به یک ماه قبل را به راننده ارائه دهد.

از دیگر رادار های استفاده شده در خودروها برای جلوگیری از تصادفات می توان به رادار نقطه کور، رادار بین خطوط، رادار عبور از خطوط، رادار تابلو خوان، رادار عابر پیاده، رادار کنترل سرعت، رادار پارک و رادار هشدار اشاره نمود.

سخن آخر

اخبار و آمارهای اخیر تصادفات در ایران حاکی از آن است که بیشترین تصادفات در ایران بر اثر عدم توجه رانندگان به موقعیت و موانع روبه روی آن ها می باشد. در واقع امروزه استفاده از این سیستم ها در خودرو حیاتی دانسته شده است و می تواند تا حد زیادی به کاهش تصادفات و خسارات جانی و مالی در کشور کمک نماید. به امید روزی که در همه خودروها از این سیستم های ضد تصاف استفاده گردد و افراد کمتر شاهد از دست دادن جان و مال خود بر اثر تصادفات باشند.